After Dark´s 20-års jubileum

After Dark är showgruppen som vuxit från liten klubbunderhållning till en av de största sensationerna i skandinavisk nöjeshistoria. Under 20 år har gruppen retat och roat sin publik.

Alltsammans började 1976 på discoteket SHAZAM i Stockholm. En ny företeelse i shownatten – After Dark föddes. Några kortare framträdanden – den trendiga innepubliken hittade stället – och lavinen satte fart. Inom loppet av några månader öppnade Christer Lindarw och Lars Flinckman sin egna klubb som de döpte till After Dark på David Bagarens Gata i Stockholm (f d Dambergs) och man tog snabbt fästet som stans inneställe nummer 1. ALLA var där – kändisar, kungligheter, utländska popstjärnor – ALLA. Det var kittlande, lockande, spännande, farligt, skandalöst.

Det känns svårt idag att förstå hur chockerande det var när det utannonserades att After Dark skulle ha en egen show på anrika Hamburger Börs 1980. Spaltmeter efter spaltmeter i pressen. Lysande recentioner och fullsatt. Folk praktiskt taget slogs för att komma in. Segertåget bara fortsatte – utmärkelser haglade över gruppen. Varje ny show på Börsen blev större och mer extravagant. Numren utvecklades till att likna rena Broadway- och Las Vegas-shower.

After Dark slog igenom i en tid då krog-shower och teaterföreställningar bestod av en ganska dyster, fattig och grå form av underhållning. Deras shower blev mer än en trendsättande för showkulturen i Sverige. Teatrar, musicaler och andra shower tog efter After Dark´s nyskapande inom dekor och framförallt spektakulära ljussättningar. Men det som nog mest utmärkt After Dark under alla år, förutom det rena artisteriet, är de fantastiska kostymerna som Christer Lindarw designat. After Dark återinförde lyx, glitter och glamour i svensk showbusiness.

”När alla andra kastade bh:n så satte vi på oss den”!!

TV och utlandet började dra i gruppen. Förutom idag säkert ett 20-tal TV-shower och gästspel i grannländerna Finland och Norge åkte gruppen 1983 till ett bejublat 8 månader långt gästspel i Madrid, följt av 6 månaders succéföreställningar på berömda Alcazar Theatre i San Fransisco, samt 4 månader på berömda Harrahs Hotel i Lake Tahoe USA 1987.

På ”tält turné” med Jan Malmsjö och Anders Berglunds storband med showen ”Scen-sommar” en succé som fortsatte in på Börsen vintern 1991 samt ett triumfartat gästspel på Gran Casino de Barcelona sommaren 1995. Där Christer Lindarw möttes av ett pressuppbåd han aldrig tidigare skådat. Samma fenomen utomlands som i Sverige, publikrusning, succé, spaltmeter i press och ett regn av utmärkelser.

Kasperpriset 1979 – Dagens Nyheter
Årets Artist 1982 – Stallbröderna
Årets bästa showgrupp 1984 – Nöjesforum
1985 fick After Dark San Fransisco´s teater och kritikerpris för bästa huvudroll (Christer Lindarw), bästa ljussättning och bästa produktion. Christer Lindarw har dessutom två år i rad blivit utnämd till Sveriges Vackraste Kvinna i Veckopressen.
Mycké Nöje med Christer Lindarw blev Kanal 1 Nöjesbidrag till Montreaux 1995.

Ingen artist, svensk eller internationell, kan gå säker – After Dark lär nog göra en dräpande satir eller imitation av de flesta. För du vet aldrig vem du kommer att möta After Dark.

Bilderna till höger är tagna under tidsperioden 1976 – 1996. De är från föreställningar på Diskotek Shazam, Dambergs och Hamburger Börs.

Gå med i vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad och få exklusiva inbjudningar till förhandsvisningar, premiärer och mycket mer.

Klicka här & gå med Stäng
Vilka nyhetsbrev vill du ha?
Stäng
Tack för
din intresse