Berusning – ord och visor om droger

En tuff uppgörelse med drogromantik och problematiken i samhället kring drogbekämpningen – turné i Sveriges skolor.

Vicky von der Lancken

Under temat ”Berusning – ord och visor om droger” sjunger trubadurerna Rune Andersson och Finn Zetterholm visor om hur och varför vi berusar oss. Tillsammans med författaren Lasse Strömstedts berättelser av vad ett drogmissbruk innebär blir detta program en tuff uppgörelse med drogromantik och problematiken i samhället kring drogbekämpningen.

”Det är fel att skylla missbruket på skola, föräldrar eller samhälle, eftersom ingen missbrukar t ex börjar dricka sprit med motiveringen: ”-Fy fan vad jag är skoltrött, jag tror jag blir alkoholist”, säger Lasse och poängterar att målsättningen med detta program inte är att dela ut ”pekpinnar”, för det lyssnar ingen på. Istället vill de få igång en kommunikation med ungdomarna där mycket plats för skratt lämnas i både visor och berättelser. Man sjunger t ex om Sankta Lucia den 14e december, som glömt vad hon heter och somnat i en snödriva med särken full av spyor, likt ett fruset diadem. Eller om den uppbrutna toaletten, där polisen hittar en död knarkare vaktad av den trogne schäferhunden, som inte lämnar sin husse. Eller visan som handlar om att i ena rummet sitter de vuxna med vinflaskan framför TVn och ser på ”Dynastin” och i den andra rummet ligger Rosa och Peter – det förälskade tonårsparet – och lär sig den hopplösa ekvationen om ”Flaskan och trosan”.

”Satsa på kärlek i stället, det är trevligare” menar Rune, Lasse och Finn i detta program om en angelägen och aktuell samhällsfråga.

Föreställningen spelades i skolor runt om i Sverige under 1984-1986

Medverkande

Rune Andersson
Finn Zetterholm
Lasse Strömstedt

Kreativt team

Producent Vicky von der Lancken
Gå med i vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad och få exklusiva inbjudningar till förhandsvisningar, premiärer och mycket mer.

Klicka här & gå med Stäng
Vilka nyhetsbrev vill du ha?
Stäng
Tack för
din intresse