Lögn i helvete

drama, komedi, fars och absurditet i ett.

Två poliser schabblar till det när de ska leverera ett dödsbud till ett äldre par på julaftonskvällen. Det är grunden till denna absurda komedi som är drama, komedi, fars och absurditet i ett. Lögn i Helvete har alla grundingredienserna för en komedi med förvecklingar och missförstånd; två tafatta konstaplar, en pastor, ett äldre par (varav den ena är dement och den andra lider av svagt hjärta). Problemen eskalerar i takt med lögnerna, som blir fler och fler för att undanhålla sanningen…

Om Lögn i helvete, som översatts av Hans Alfredson, säger han så här:
”Det som bär upp pjäsen från början till slut är två typiska Londonpoliser med kask på huvudet, som har det svåra uppdraget att på själva julafton meddela ett gammalt par det hårda budet att deras dotter har omkommit i en trafikolycka. Deras ångest inför risken att de gamla föräldrarna ska få hjärtslag gör att det tar dem en oändlig tid att ens tordas att ringa på dörrklockan.

Så småningom kommer en hårdför kvinna med ett synnerligen grovt språkbruk in. Hon är på jakt efter en pedofil som hon och hennes gäng tänker banka sönder och samman….
En präst dyker också upp som brukligt är i farser och blir inlåst i ett skåp. Men okey, jag ska inte berätta mer om den bisarra handlingen, men måste erkänna att jag tagit mig orådet före att något mildra det stundom grovt erotiska språkbruket, som redan i originalet kan förefalla väl hårt. Dock måste vi tänka på att engelsmännens öron är tillvanda vid sexuella svordomar, medan vi oftare anropar helvetet och dess innevånare.”

Originaltitel: The Lying Kind

Premiär den 19 januari 2006 på Vasateatern. Föreställningen flyttade sedan p g a publiktrycket till Chinateatern där den spelades för utsålda hus. I januari 2007 hade föreställningen premiär på Lorensbergsteatern i Göteborg och spelades också där för utsålda hus hela våren.

Nu kan du se föreställningen hemma i din egen soffa – den finns att köpa på DVD.

Medverkande

Konstapel Cross Peter Dalle
Konstapel Johnson Robert Gustafsson
Gronja Gunnel Fred/Kajsa Ernst
Garson Conner Anita Ekström
Balthasar Conner Sten Ljunggren
Fader Shandy Per Svensson
Carol Ida Steén

Kreativt team

Producent Vicky von der Lancken
Regi Lars Amble
Scenografi och kostym Anna Asp
Mask och Peruk Horst Stadlinger
Ljusdesign Linus Fellbom
Ljuddesign Oskar Johansson
Koreografi Hans Marklund
Skriven av Anthony Neilson i översättning av Hans Alfredson
Fotograf Mats Bäcker
Grafisk design Fredrika Åkermark/My Street
Gå med i vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad och få exklusiva inbjudningar till förhandsvisningar, premiärer och mycket mer.

Klicka här & gå med Stäng
Vilka nyhetsbrev vill du ha?
Stäng
Tack för
din intresse