Lorry

En skrattspegel för alla oss tilltufsade i det Perssonska folkhemmet.

Vicky von der Lancken

Lorry föddes i TV hösten 1989. Regissören Kjell Sundvall tänkte sig ett nydanande satir- och sketchprogram. Han vände sig till textförfattarna Rolf Börjlind, Sven-Hugo Persson och Carsten Palmaer, till skådespelaren Stefan Sauk samt (och detta är viktigt) förre datakonsulten, skådespelaren Peter Dalle. Herrarna tummade på idén och tyckte att det nog kunde bli något nytt och friskt. Dalle ville både skriva och spela.

När det gällde ensemblen hade både Sundvall och Dalle tänkt på Johan Ulveson och på Ulla Skoog. Även Peter Dalles kamrater från scenskolan Lena Endre och Claes Månsson hade visat revytalanger.

Stefan Sauk var ”öppningstalaren” som behandlade dagens aktualiteter. Resten av revyn eller kabarén eller vad man ska kalla halvtimmen skulle mindre handla om aktualiteter och politiker, mer om oss tilltufsade i en formalistisk lite trist tillvaro. Men varför Lorry? Carsten Palmaer kom på den förlösande titeln. Danssalongen Lorry i Stockholms förstad Sundbyberg framstod på något vis som en av de ensamma hjärtanas mötesplats. Hur gick det då?

Vi kan konstatera att Lorry i TV hösten 1989 blev en milstolpe i svensk underhållningshistoria. Denna kan ju med lätthet indelas i epoker som Casino, Knäpp upp och Svenska Ord. Nu tillfogades epoken Lorry. Hösten 2001 har Lorry – efter tolv år, 29 TV-program, en krogshow på Tyrol och en långfilm – blivit Oscarsrevy. På den musikaliska sidan har man satt in förstärkning, nämligen Tina Ahlin, som gjorde sensation i Hasse Alfredsons och Peter Dalles fickrevy ”Prins Korv under taket”

Målsättningen för vår uppsättning på Oscarsteatern är den samma som för tolv år sen i TV. En skrattspegel, men inte bara för mogen och frånskild ungdom utan för oss alla tilltufsade i det Perssonska folkhemmet. (Skrivet av Björn Vinberg)

Premiär den 20 september 2001 på Oscarsteatern

Medverkande

Peter Dalle
Suzanne Reuter
Johan Ulveson
Lena Endre
Claes Månsson
Tina Ahlin

Ensemble

bas Johan Granström
gitarr Lasse Jonsson
trummor Janne Robertsson
kapellmästare Anders Gustavson

Kreativt team

Producent Vicky von der Lancken
Manus & Regi Peter Dalle
Scenografi Ingemar Wiberg
Koreografi Roine Söderlundh
Mask & Peruk Horst Stadlinger
Kostymdesign Clara Ahlström
Ljuddesign Philip Jansson
Ljuddesign Lars Wern
Ljusdesign Jonas Gustafsson
Grafisk design Yourdesign/Therese Sandström
Fotograf Joakim Strömholm
Gå med i vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad och få exklusiva inbjudningar till förhandsvisningar, premiärer och mycket mer.

Klicka här & gå med Stäng
Vilka nyhetsbrev vill du ha?
Stäng
Tack för
din intresse