Revisorn

En fars/komedi av Nikolaj Gogol

Revisorn utspelar sig i 1800-talets Ryssland i en doft av damm och rökelse och en bild av en korrumperad och vodkadoftande by dit revisorn kommer på besök. Men, är han verkligen revisor? Frågorna hopar sig.

Ryktet har nu nått borgmästarens hus. Han vankar av och an i salongen. Då och då kikar han ut bakom de dammiga gardinerna. Borgmästaren är orolig, nära panik. Kan det vara sant, det som ryktet säger? Att en revisor är på väg till den lilla staden. En statlig inspektör från Petersburg.

Kan det vara den okända gästen på värdshuset som är den beryktade revisorn? Om det stämmer, vad vill han då veta? Hur grundlig blir hans inspektion? Den kärlekskranka borgmästarinnan känner stor entusiasm inför främlingens ankomst, men borgmästaren och stadens tjänstemän får en del att oroa sig över.

Pjäsen handlar om vår längtan efter att bli lurade och vår längtan att komma upp oss, om hur framgång och tillgångar kan komma nerramlande över den minst förtjänte och hur sanningen till slut kan slå som en stånghammare.

Gogols Revisorn är en klassisk komedi som utvecklas till ett mycket roligt och förvirrat skådespel där ryktesspridning, pengar och makt utnyttjas maximalt – av alla. I bästa farsfart kommer den uppfinningsrika revisorn, som spelas av Robert Gustafsson, att försätta både borgmästaren, hans fru och dotter samt hela etablissemanget i svårigheter. Peter Haber spelar rollen som den mycket bekymrade och synnerligen oborstade borgmästaren. Äntligen får publiken återse succéparet från Hotelliggaren på Chinateaterns scen!

Föreställningen hade premiär den 19 september 2002 på Chinateatern i Stockholm

Medverkande

Revisorn Robert Gustafsson
Osip Ingvar Hirdwall
Borgmästaren Peter Haber
Borgmästarinnan Lena T Hansson
Dottern Sofia Bach
Postmästaren Ralph Carlsson
Sjukhusdirektören Claes Malmberg
Domaren Bengt Järnblad
Skolinspektören Jan Mybrand
Bobtjinskij Claes Månsson
Dobtjinskij Niklas Falk
Misjka/Doktor Hedanferd Douglas Johansson
Skolinspektörens hustru Denize Karabuda
Uppassaren/Vissel/Korobkin/Gendarm Dan Johansson

Kreativt team

Producent Vicky von der Lancken
Iscensättning Lars Amble
Scenograf & kostymdesigner Roland Söderberg
Mask & Peruk Horst Stadlinger
Ljuddesign DM Audio/Lars Wern
Ljusdesign Ellen Ruge
Grafisk design Yourdesign/Therese Sandström
Gå med i vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad och få exklusiva inbjudningar till förhandsvisningar, premiärer och mycket mer.

Klicka här & gå med Stäng
Vilka nyhetsbrev vill du ha?
Stäng
Tack för
din intresse