Sophisticated Ladies

En show med klassisk musik framförd i en frapperande form av fyra unga damer

Vicky von der Lancken

Stråkkvartetten Sophisticated Ladies är en av de mest spännande konstellationer i den svenska musikvärlden just nu. Dess fyra medlemmar – Ulrika Jansson, Christina Sunnerstam, Åsa Forsberg och Mona Bengtsson – har tillsammans bestämt sig för att sprida budskapet att den klassiska musiken inte är någonting reserverat för blåhåriga damer och stela konserthus.

Den klassiska musiken är kul och levande! Detta har de bevisat i olika sammanhang t ex som förband på en hårdrock-gala. De spelade Mozart – mycket högt!

Inte så att de har något emot seriösa sammanhang. De medverkar vid sidan av kvartetten även i olika kammar- och synmphoni-orkestrar. Som kvartett gör de ”seriösa” framträdanden under namnet Artemis-kvartetten, men när natten faller på klär de sig i svarta trikåer och drar ut på nattens nöjespalats för att låta sina instrument ljuda av helt andra klanger än Schuberts – de spelar sin version av Rolling Stones låtar eller Ellingtons eller Gershwins.

Bakom sig har de långa utbildningar från musikaliska akademien, som kvartett har de funnits sedan 1984. Faktum är att stråkkvartetten uppstod på ”Gugges Ballroom” i Stockholm, där inbiten jazzpublik fick det oväntade nöjet att lyssna till klassisk kammarmusik medan Gugge och hans mannar tog igen sig i pausen. Idén blev en fullträff och inspirerade i sin tur kvartetten till att förutom Mozart, Sibelius och Brahms även ge sig i kast med jazz och rock. Nog har det hänt mycket sedan dess – flera TV-framträdanden i olika sammanhang, förestående skivinspelning, konsertturné och just nu repeterar de inför en krogshow som skall spelas på innediskoteket Alexandras i Stockholm. Vi hoppas att Sophisticated Ladies aldrig slutar att överraska och glädja oss musikälskare!

Medverkande

violin Ulrika Jansson
violin Christina Sunnerstam
violoncell Åsa Forsberg
viola Mona Bengtsson

Kreativt team

Producent Vicky von der Lancken
Foto Torbjörn Calvero
Gå med i vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad och få exklusiva inbjudningar till förhandsvisningar, premiärer och mycket mer.

Klicka här & gå med Stäng
Vilka nyhetsbrev vill du ha?
Stäng
Tack för
din intresse